گزارش فروردین ۱۴۰۱

فروردین ۱۴۰۱ تقریبا ماه پر باری بود. از روزهای اول این ماه که پنج روز اولش در تبریز بودم تا همین الان که در حال نگارش این مطلب هستم، تقریبا اوضاع خوبی برای کار روی برنامه توسعه فردی داشتم.

برنامه توسعه فردی

در این ماه با این ترتیب زمانی روی برنامه‌های توسعه فردی وقت گذاشتم:

  • ریاضی پایه و پیشرفته به عنوان اولین کار هر روز – از ۱۵ دقیقه تا ۳۵ دقیقه به حل کردن تمرین، مرور مطالب و فکر کردن در مورد مسائل مختلف با منطق ریاضی می‌گذشت.
  • مقاله / کتاب / پادکست صبحگاهی که بعضی وقت‌ها از حالت صبحگاهی خارج و به سمت وسط روز کشیده می‌شد.

در فروردین ماه پنج مقاله مهم خواندم که در جدول زیر مشاهده می‌کنید.

بیشتر این مقالات از جنس مقالات تخصصی و دوتای آن‌ها از جنس Essay بودند.

فروردین تقریبا ماه خوبی برای پادکست گوش کردن هم بود.

غیر از پادکست هدیه عالی متمم (پیتر دراکر) در میان مابقی پادکست‌ها «تاریخ شفاهی هاروارد» از جمله بهترین پادکست‌هایی بود که بتوان با آن «روش تحقیق علمی» و «ماندن روی خط» در طول یک مصاحبه تاریخی و تخصصی را از نزدیک لمس کرد و شنید. برای ماه آینده، اولویت پادکست را روی «تاریخ شفاهی هاروارد» می‌گذارم.

در فروردین ماه سیستم کتابخوانی من همچنان با همان سرعت پیشین پیش رفت. با این تفاوت که اولین روزهای سال دو کتاب را به طور کامل در دو روز خواندم و بعدها مابقی را کم‌کم و با سرعت کمتری پیش رفتم.

تا اینجا ۴ کتاب را به اتمام رسانیده‌ام و دو کتاب را کم‌کم پیش می‌روم. کتاب‌های «مجموعه کتاب‌های هاروارد» از جمله مهم‌ترین منابع من برای کار روی توسعه مهارتی ۱۴۰۱ هستند که در «گزارش توسعه مهارتی ۱۴۰۱» آن‌ها را شرح داده‌ام.

تا اواسط ظهر مشغول به انجام کار بودم. تقریبا از روز سوم فروردین کار من به صورت «دورکاری» با ساعات کم و کم‌کم به صورت دورکاری با ساعت‌های بیشتر و تا پاسی از شب هم ادامه پیدا کرد. البته که میدانم به دلیل «مسئولیت» بالاتر و سنگین‌تر این انتخاب خودم بوده‌است که تا دیروقت در مورد مسائل مختلف کاری فکر کنم و برنامه بچینم و با همکاران بحث و تبادل نظر داشته‌باشم.

در ساعت‌های ظهر حدود ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت مشغول آموختن «سواد مالی» و ادامه دادن مسیر پیشین می‌شوم. کتاب مدیریت مالی هاروارد هم کمک بزرگی در این راه بود که بتوانم «الفبای اولیه و پایه‌ای مدیریت مالی» را درست بیاموزم.

حدود ساعت ۱۶ عصر مشغول سناریونویسی و تمرین «تفکر مبتنی بر سناریو» می‌شوم. هر چند باید اعتراف کنم در نیمه دوم فروردین ماه این مسیر «کاملا» درست و دقیق میسر نشد و چیزی حدود ده روز به صورت متناوب و نه پی در پی نتوانستم به این کار بپردازم.

ساعت ۲۰ هر شب مطالعه تاریخ بشری و «دینامیک تاریخ بشری» را دارم که قبل از خواب به آن برسم. فعلا روی Guns, Germs, and Steel جارد دایاموند متمرکز هستم و گاهی سری به کتاب‌های Connectography در کیندلم یا «انقلاب تصورناپذیر در ایران» و «معمای فراوانی» در فیدیبو یا «آیا قرن آمریکا به پایان رسیده است؟» و «صنایع آینده» در طاقچه می‌روم. البته چون به عنوان کتاب اصلی و امروزم آن‌ها را در لیست مطالعه نداشتم، خیلی سراغشان نرفتم.

در بحث مهارت‌های نرم فعلا روی «مهارت‌های ارتباطی» متمرکز هستم:

و البته الگوریتم ژنتیک جزو ابزارها و «مدل ذهنی‌هایی» بود که برای فهم بهتر تاریخ بشری به آن نیاز داشتم.

برنامه شبکه سازی و توسعه کاری

کتاب «استراتژی محتوا، از آغاز تا انجام» را از ابتدا ویرایش و به هر بخشی از آن مطالبی افزوده و در بخش‌هایی مطالبی را حذف می‌کنم.

به این ترتیب ۳ روز در هفته، قبل از شروع رسمی کارم در ساعت ۹ صبح، به نگارش و ویرایش این کتاب اختصاص یافته‌است. البته برای دوستانی که مدت‌هاست وبلاگ «باشگاه محتوا» را دنبال می‌کنند، این کتاب یادآور بخش‌هایی از مقالاتی است که در صفحه «استراتژی محتوا» نوشته و گردآوری کرده‌ام.

هر چند در ویرایش جدید کتاب بسیار کوشیده‌ام که مطالبی که به آن اضافه می‌کنم مطالب به روز و به درد بخورتری باشند.

شخصا امیدوارم کار ویرایش و نگارش این کتاب تا پایان خرداد ماه ۱۴۰۱ به اتمام برسد.

روزهای استراحت و هیچ کاری نکردن

تقریبا ۱/۴ ماه را به «هیچ کاری نکردن» اختصاص داده‌ام. در این ۱/۴ که ممکن است روز تعطیلی و آخر هفته و متناوب هم نباشد، سعی می‌کنم هیچ کاری انجام ندهم و صرفا تماشاگر جریان زندگی و به قول ژاپنی‌ها «وابی‌سابی» باشم.

اگر این روزها در روزهای کاری‌ام نباشند، عمدتا ترجیحم «روز بدون اینترنت» هم هست. یعنی از شب قبلش از ساعت ۲۰ اینترنت را قطع و تا صبح پس فردایش آن را به کار نیندازم.

غذای خانگی درست کنم، پیاده بروم و با وسایل حمل و نقل جمعی، نوعی از روابط انسانی را مجددا تجربه کنم که در دو سال گذشته و به دلیل وجود کرونا، از آن محروم شده بودم.

تقریبا سعی کرده‌ام «هر شب» گزارش فعالیت‌ها را در دفتری وارد کنم و یک دفتر دیگر برای تمرین تفکر «سناریو / انتقادی و استراتژیک» دارم که از هر فعالیتی حدود ۵ مورد پیش رفته‌ام.

در اردیبهشت ماه چندین مقاله در وبلاگ می‌نویسم و کم‌کم وارد بحث «هوش مصنوعی» و «برنامه‌نویسی» هم می‌شوم.

سرنخ‌های مهم برای فکر کردن در ماه آینده

یک کسب و کار چگونه باید «اسباب بزرگی» آماده کند؟ چگونه از Curse of Bigness یا «نفرین بزرگ بودن» اجتناب کنیم؟
در مفهوم زندگی جمعی و تأثیر همه ما بر یک سیستم، از این که هر اقدامی، هر چقدر هم کوچک، چه مثبت و چه منفی روی آینده تأثیر شگرفی دارد.

یادمان باشد «بزرگ‌ترین فسادها» سیستم‌ها را نابود نمی‌کنند، بلکه «تجمع فسادهای کوچک» سیستم‌ها را به نابودی می‌کشاند.

محمدرضا شعبانعلی، بحث در مورد «چالش‌های تصمیم‌گیری و بیزرمن» و هایلایت اخلاق و مسئولیت
نحوه اصلاح مدل‌های ذهنی به صورت شماتیک،برای تفکر روی مدل ذهنی
چگونه کاربران Reddit در تعامل با همدیگر یک نقشه از جهان امروز کشیدند.

رشته توئیت‌های مفید و آموزنده

https://twitter.com/ShirinRtp/status/1511812585674395653?s=20&t=WfuuBJ7eTZsmxWmILEMZug

خواندنی‌های مفید

کتاب مدیریت ذهن، نه مدیریت زمان
کشف یک کتاب کلاسیک به صورت اتفاقی!

کارهای مفید

کار خوب یک حرکت داوطلبانه دسته‌جمعی برای آموزش رایگان عمومی مهارت‌های کسب و کاری به اقشار کم‌درآمد و کم‌تر برخوردار است. اگر مایلید در این کار سهیم باشید، روی آیکون Linkedin کلیک کنید تا وارد گروه مربوطه شوید.

۴ دیدگاه

  1. خب،منم قبلا به واسطه شاگردی محمدرضا در متمم،حدودا پنج ماهی نوشتم و شلوغی روزمره زندگی،موجب شد که ننویسم.حالا نوشتن روزمرگی ها و گزارشات، خیلی واسم شیرینه.مرسی که این حس خوب رو اینجا منتقل کردی.از اینکه باهات آشنا شدم،خوشحالم.

    1. من یه سری چیزا رو غیرقابل تغییر کردم تو زندگیم:
      – نوشتن
      – روتین صبحگاهی
      – ورزش هفتگی
      – مطالعه روزمره

      اینا رو در هر شرایطی هر روز باید انجام بدم. مابقی رو میتونم تغییر بدم ولی اینا رو نمیشه.
      ممنون از نظرتون و باعث خوشحالیه آشنایی با شما

  2. سلام.
    پیش از هر چیز دوست دارم اقرار کنم که چقدر حس خوبی گرفتم از مطالعه‌ی این گزارش. امیدوارم خودم هم در آینده منظم‌تر بنویسم و شاید جرئت انتشارش را هم پیدا کنم.

    خوشحال شدم از اینکه تصمیم گرفته‌اید دانش و تجربه‌تان را در قالب کتاب منتشر کنید.

    مشتاق شدم یکی از کتاب‌هایی که ترجمه کرده‌ام، تقدیم کنم. موضوعش هم «اهمیت هیچ کاری نکردن» است.

    سرزنده باشید و پراشتیاق.

    1. من امیدوارم که همه آدم‌ها «نقص» رو بپذیرن و باهاش کنار بیان و یتونن جرئت اتتشار درونی‌ترین درونیاتی که فکر میکنن به درد کسی نمیخوره رو هم داشته باشند. همین امروز «آنتی رزومه» را در لینکدین و استوری‌های اینستاگرام آپلود کردم تا دقیقا «تمام شکست‌های مرا» شما هم ببینید.

      چقدر عالی که از دوستی کتاب بگیرم. باعث خوشحالی و افتخار من خواهد بود.
      براتون ایمیل میزنم.
      با مهر
      یاور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *