سرگذشت یار رشد، ساختن کسب و کاری جلوی دید همگان

باشگاه محتوا

داستان شکل‌گیری پروژه آموزشی یار رشد به همراه نحوه ساختن یک LMS از صفر + درج استراتژی محتوای یار رشد

مقدمه و پیش‌نوشت

باشگاه محتوا بیشتر برای من یک تفریح نوشتاری محسوب می‌شد. زمانی که آن را شروع کردم، تقریبا سال ۹۷ بود. دانسته‌ها و فهم من از استراتژی محتوا قرار بود اینجا منعکس شود؛ بیش از آن دوست داشتم دانسته‌هایم توسط جامعه متخصصین به چالش کشیده شود و بتوانم از بحث و گفتگوی دائمی با متخصصان دانشم را به چالش بکشم و بیشتر و بهتر بیاموزم.

آن زمان در حوزه محتوا فعالیت بسیار جدی داشتم؛ هم عضوی از تیم‌ محتوای شرکتمان بودم، هم به صورت پاره‌وقت در حوزه محتوا مشاوره می‌دادم و هم در دورهمی‌ها و ایونت‌ها سخنرانی می‌کردم. در پادکست‌های محتوایی شرکت داشتم و در موارد بسیاری به عنوان فرد آگاه در صنعت بازاریابی محتوایی به استودیو دعوت می‌شدم.

ویدئوهایی مثل این، یکی از هزار محسوب می‌شوند. آن زمان پادکست‌های محتوایی هم بسیار فعال بودند. به هر صورت دوره رونق کسب و کار بود و سازمان‌ها بی‌دغدغه می‌توانستند برای محتوا هزینه کنند.

بعدها که کم‌کم بحران‌ اقتصادی چهره بزک کرده اقتصاد را در نوردید و قطع اینترنت نخستین نشانه آن شد، کسب و کارها متوجه این بخش «ضررده» شدند و افراد بسیاری در آن روزها (شش ماه پیش از نگارش این مقاله) شغلشان در حوزه محتوا را از دست دادند.

آن روزها اصلا تفاوت نمی‌کرد در چه موقعیتی و در چه دپارتمانی و در چه حوزه‌ای و با چه میزان تخصص و سابقه‌ای در این بازار بوده‌ای، کسب و کار کلا نیازی به محتوا نمی‌دید.

دوره گذار باشگاه محتوا

آن روزها البته من در حوزه محتوا دیگر فعال نبودم و دو سالی میشد که به سمت «مدیر ارشد عملیات» رفته بودم و مشغول رویه‌‌سازی و سیستم‌سازی و این اواخر «ScaleUp» شده‌بودم.

به هر طریق من هم‌چنان معتقدم محتوا اکنون در دوره گذار خوبی قرار گرفته‌است. جایی که قرار است از حالتی که پیشتر گویی درون یک محیط محافظت شده و غیرواقعی قرار گرفته‌بود بیرون بیاید و با چالش‌های اساسی دنیای واقعی دست و پنجه نرم کند.

قبلا به کرات در مورد اکوسیستم محتوا و فرآیندهای اکوسیستمی بازاریابی محتوایی صحبت کرده‌بودم و گویی امروز زمان «شکوفایی مجدد» بازاریابی محتوایی، این بار در قالب و نُرم و پوسته جدیدی باشیم.

به این ترتیب رسالت خود را در این دیدم که در این دوران گذار در باشگاه محتوا هم تحولاتی ایجاد کنم که هم بتواند به عنوان پایگاهی برای آموزش دقیق بازاریابی محتوایی عمل کند و هم بتواند دانشی در اختیار خوانندگان و شرکت‌کنندگان بگذارد که بتوانند از پس چالش‌های واقعی دنیای کسب و کار برآیند.

هم‌اکنون دوران انتقال بازاریابی محتوایی فرا رسیده‌است و باشگاه محتوا هم باید در این میان نقش خودش را ایفا کند.

چرخه زندگی در طبیعت

مثل چرخه زندگی جانوران، محتوا و سیستم آن نیز «باید» مسیر خودش را بپیماید و بعد از مدتی به شکل دیگری زندگی کند.

ساختن یک سیستم آموزشی در برابر دید همگان (پروژه مدیر محتوای باشگاه محتوا)- تغییر نام به «یار رشد»

از اینجا به بعد، در مورد ساختن یک LMS آموزشی در حوزه محتوا با هم صحبت می‌کنیم و به صورت کاملا متن باز، تمام تغییرات و رخدادهای باشگاه محتوا را اینجا خواهیم چید. البته که این مطلب به صورت دائمی بروزرسانی خواهد شد و سعی می‌کنم تمام دانشی که از ساختن یک LMS دارم را به صورت یک گزارش مفصل دائمی همینجا بیاورم.

ایده باشگاه محتوا از کجا آمد؟

ابتدایی‌ترین کار برای ساختن یک سیستم آموزشی، پژوهش و بررسی و تحقیق است. همچنان که می‌دانیم، نخستین و مهم‌ترین اصل، حتی پیش از داشتن «ایده خوب» شناسایی «بازار» و «تقاضای آن» است.

دقت کنید که بدون شناسایی درست تقاضا، عرضه آن چیزی که بتواند آن تقاضا را سیراب کند، عملا غیر ممکن است و صرفا شاید رویایی در سر ما باشد.

هر چند فکر می‌کنم چنین رویایی آن زمان به موفقیت می‌رسد که استمرار بسیار جدی و طولانی روی آن داشته باشیم و سال‌های سال آن را پیجویی و بهینه‌سازی کنیم.

البته در این میان باید به «هنر انتخاب نکردن» و متوقف شدن هم توجه داشت. از این منظر «جایی در میانه» ایستادن شاید هیچ کاری نکردن باشد و هنر شاید این است که به سمت یکی از دو سر طیف، با توجه به منابعمان و نه با توجه به «تلاش‌مان» متمایل شویم.

اگر قرار باشد همیشه این را در نظر بگیریم که خب من سال‌ها برای فلان مطلب تلاش کرده‌ام و هنوز به نتیجه نرسیده‌ام، داریم از شاخص و مارکر نادرستی برای سنجش استفاده می‌کنیم.

معروف‌ترین مثالی که در این حوزه می‌توان زد هم همان صحبت دائمی نسل گذشته است: حالا تا اینجا درس خوندی، حیف نیست ادامه ندی؟

با این تفاسیر، پژوهش دنیای باشگاه محتوا با این ذهنیت شروع شد.

پرسشنامه مدیر محتوا

برای شروع در نظر گرفتیم که بازار آموزش در ایران یک بازار ۲۴۰ میلیارد دلاری است (با نرخ دلار امروز تقریبا یک بازار ۱۳۶۸ هزار میلیارد تومانی) (این عدد «بسیار بزرگ» حاصل جمع شدن «بازار کنکور» با بازار آنلاین است و «تقریبا هیچ معیار دقیقی» برای تفکیک این دو از هم دیگر نداریم؛ اما من فرض می‌کنم که بازار آموزش دیجیتال «تا ابد» مقیاس‌پذیر است

در حال حاضر در این بازار «تقاضایی» برای «مدیر محتوا» آن‌چنان ملموس نشده است و مشاهده نمی‌شود؛ تقاضا برای موقعیت «تولید کننده محتوا»، «تولید محتوا» و امثالهم اما بالاست.

این اولین گام جایی بود که مسئله سخت می‌شده است: باید برای جا انداختن واژه مدیر محتوا نیز تلاش کنم. هر چند چون قبلا من تمام مسیر را ساخته‌ام و روی تمام کلیدواژه‌ها برنامه تبلیغ و سئوی مفصل دارم، بنابراین هر هزینه‌ای در این مسیر، اگر به درستی انجام گیرد، می‌تواند به بازگشت سرمایه در دراز مدت تعبیر شود.

اما باشگاه محتوا چه ارزشی می‌تواند به مخاطبانش ارائه کند؟

من برای این کار دو ارزش را در نظر گرفته‌ام:

  • ارائه دانش تخصصی و به روزی که بتواند باعث رشد کسب و کار شود.
  • ارتباط دادن مدیران محتوا با متخصصان منابع انسانی برای به کارگماری راحت‌تر (در حال حاضر روی خود سیستم آموزشی کار می‌کنیم و فعلا به آن بخش نرسیده‌ایم، اما در برنامه‌های توسعه‌ای‌مان جای دارد.)

از سوی دیگر من با یک پرسشنامه از مدیران محتوا و صاحب نظران در این مورد پرس و جو کردم. (این پرسشنامه همچنان فعال است و قابلیت ثبت پاسخ را دارد.


پرسشنامه

نخستین سؤال این بود: جایگاه مدیران محتوا در کسب و کارتان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ (از ۱ تا ۱۰ نمره بدهید)

این نمودار پاسخ‌های ماست:

یعنی از نظر فعالان این حوزه موقعیت شغلی مدیر محتوا از منظر درجه اهمیت حداقل بالای ۵۰ درصد است.

در عین اهمیت این موقعیت شغلی، مدیر محتوای فعلی مجموعه‌ها، چنین نمراتی را دریافت می‌کنند (از ۱ تا ۵)

در مرحله بعدی سراغ واکنش مشتریان و مخاطبان رفتیم تا ببینیم محتوایی که این مدیران محتوا انتشار می‌دهند، از منظر مشتریان چه نمره‌ای را کسب می‌کند.

این چهار حالت را در نظر بگیرید:

معمولا راضی هستند و اکثرا کامنت‌های مثبت می‌گذارند.
معمولا توجهی به محتوای ما ندارند.
معمولا واکنش‌ها خوب نیست.
مشتری خاصی روی سایت ما نمی‌آید و ترافیک خوبی نداریم.

در این حالت ۷۵ درصد موارد «محتوا» هیچ تأثیری روی مشتری نداشته است و توزیع مابقی موارد حدود ۱۶ درصد بوده‌است.

اکنون به مهم‌ترین سؤالی پرداختیم که برای طراحی دوره بسیار ضروری بوده‌است:

چه مهارت‌هایی از نظر شما برای مدیران محتوا مطلوب است؟

مهارت‌های نرم نظیر همکاری، انعطاف‌پذیری، کار تیمی۰%۰%
مهارت‌‍‌های تخصصی محتوا۲۵%۱۶.۶%
مهارت‌های مکمل نظیر مدیریت پروژه و مدیریت فرآیند۲۵%۱۶.۶%
مهارت‌های بینشی نظیر تفکر سیستمی، تفکر انتقادی و تفکر طراحی۲۵%۱۶.۶%

از این جدول دو نتیجه می‌توان گرفت:

اول – مهارت‌های سخت آن‌چنان نایاب است که هیچ کدام از پاسخ‌دهندگان توجهی به مهارت‌های مکمل نداشته‌اند.

دوم – مهارت‌های نرم آن‌چنان خوب جا افتاده‌است که هیچ کدام از پاسخ‌دهندگان نیازی به توجه به آن ندیده‌اند و به صورت پیش‌فرض آن را برای همه افراد در نظر گرفته‌اند.

هر دوی این دیدگاه‌ها البته نادرست است. هر چهار دسته مهارت کنار همدیگر باید برای ساختن و تربیت مدیران محتوایی به کار رفته‌باشد.

جالب‌ترین نکته این است که پاسخ‌دهندگان هر دو حالت نوع دوره را به یک‌سان ارزیابی و امتیازدهی کرده‌اند:

به صورت پروژه‌محور و منظم در یک دوره۵۰%
به صورت آموزش‌های دوره‌ای تکرارشونده۵۰%

اکنون که متوجه اهمیت و ارزش دوره آموزشی «مدیر محتوا» در باشگاه محتوا شدیم، به ادامه «نحوه ساختن یک LMS» خواهیم پرداخت.

من ابتدا به سمت «زنجیره تأمین کل صنعت آموزش» رفتم و تمام حالت‌هایی که در این مورد در تمام جهات (تمام وجوه پلتفرم) وجود داشت را بررسی کردم.

زنجیره تأمین باشگاه محتوا

ما با حداقل ۵ وجه مختلف این سیستم می‌توانیم به سمت راه‌اندازی کسب و کار برویم.

اولین بخش که ساده‌ترین آن است ارائه محتوا به سمت مخاطبان آزاد و کسب و کارهایی است که می‌خواهند ارتقای شغلی پیدا کنند و برای این کار نیازمند «دانش و مهارت تخصصی» هستند.

از سوی دیگر مشتریان آن کسب و کارها و مصرف‌کنندگان محتوا را نیز باید در نظر گرفت. چرا که قرار است بازخورد آن‌ها به گسترش و رشد کسب و کار کمک کند.

و سومین زیربخش این سیستم کسب و کارهای کاملا محتوایی هستند که ارزش اصلی‌شان ارائه محتواست.

اکنون به دو بخش دیگر اگر بپردازیم به ترتیب تیم‌های محتوایی فریلنسر و کسب و کارهایی می‌مانند که قرار است از خدمات آن‌ها استفاده کنند.

کل این زنجیره تأمین بر پایه یک اصل ساخته می‌شود. اصلی که در تصویر شاخص این نوشته هم مشاهده می‌شود: درخت ارتباطات مؤثر انسانی (در مورد تأثیرگذاری هنوز حرف‌های بسیار زیادی برای گفتن وجود دارد و آن‌ها را کم‌کم در بحث «اقتصاد تأثیر» بازنویسی خواهیم کرد.)

محصول آموزشی باشگاه محتوا

اساسا محصولات آموزشی دیجیتال، اعم از سیستم‌های MOOC یا (Massive Open Course) ها تا ساختارهای ساده‌تر به این شکل ساخته می‌شوند:

مدل ساختار سیستم آموزشی باشگاه محتوا

در تمام این محصولات بخشی از داستان «محتوای آموزشی» است که به صورت ترکیبی از روش‌های آنلاین و آفلاین، از PDF تا ویدئویی، صوتی یا آنلاین به مخاطب ارائه می‌شود.

بخش‌های دیگر شامل ارتباط با مخاطب و پشتیبانی از دانش‌پذیران، سیستم ثبت‌نام، تست و آزمون از دانش‌پذیران و در نهایت سیستمی است که به صورت منفرد و جامع میزان پیشرفت هر دانش‌پذیری را مستقل از بقیه به او نشان دهد.

بخش مهم دیگری از داستان «جزئیات فنی» است که اگر علاقمند به دانستن در مورد آن هستید، پیشنهاد من مطالعه کامل مطلب زیر است:

https://ddi-dev.com/blog/programming/how-create-online-learning-management-system-scratch/

در این مرحله، در باشگاه محتوا موارد زیر آماده شده‌اند:

  • ثبت‌نام کاربران و ورود آن‌ها
  • محتوای آموزشی به صورت نوشتاری
  • سیستم ارزیابی پیشرفت دانشپذیران

مواردی که در برنامه توسعه قرار گرفته‌اند عبارتند از:

  • سیستم ارتباط با افراد
  • سیستم گیمیفیکشن برای نشان دادن جایگاه و مقایسه سرعت هر فرد با دیگری
  • محتوای تصویری و صوتی

از ابتدا اما تمام فیچرهایی که به آن‌ها نیاز داشتیم به این صورت تدوین شده‌بودند:

  • امکان ثبت‌نام / سیستم ایمیل خودکار برای خوشامدگویی، دروس اصلی و فرعی و هدف از دوره / امکان لاگین و لاگ‌اوت 
  • امکان ترکینگ هر کاربر روی سایت و آمار حرکت و حضور آن‌ها در سایت 
  • مدل پرداخت برای دوره‌های آموزشی : مدل Access based Subscription (یعنی به ازای پرداخت و مدل حضور در دوره، انواع دروس برای آن‌ها مجاز می‌شود) 
  • امکان خرید پکیج‌های آموزشی 
  •  امکان دیدن پیشرفت آموزشی برای هر فرد روی پروفایل شخص
  • امکان مشاهده میزان پیشرفت افراد نزدیک به وی (سیستم گیمیفیکیشن : Local Table) 
  • باز شدن دروس جدید با انجام تمرین‎های درس پیشین و تیک خوردن آن‌ها توسط موارد مشخصه در کامنت گذاری (نیازمند فایل Terms of Use و سیستم تیکتینگ پشتیبانی هستیم.)
  • امکان شئیر به خارج از سیستم
  • کد ریفرال برای هر شخص که در صورت ثبت نام فرد دیگر و نوشتن تمرین در دروس، مبلغی در دروس جدید وی تخفیف داده شود. هر چه تمرینات بیشتری توسط فرد دعوت شده حل شود، فرد دعوت کننده بیشتر تخفیف بگیرد و مثلا اگر یک درس را به طور کامل گذرانید، تمام آن دوره برای فرد دعوت کننده کش بک و تخفیف کامل شود. 

مواد آموزشی در ابتدا به این صورت مفروض بوده‌اند

  • مواد آموزشی : محتوای آموزشی به صورت متنی، ویدئو و صوتی / انیمیشن برای افراد
    • محتوای آموزشی «مدیر محتوا»
      • جهان بینی مدیر محتوا
      • تفکر انتقادی
      • درک محصول
      • درک مشتری 
      • درک عمیق کسب و کار 
      • حل مسئله 
      • مدیریت فرآیندهای محتوایی
      • مدیریت پروژه‌های محتوایی
      • کار تیمی و مدیریت تیم‌ محتوا 
  • محتوای آموزشی «استراتژی محتوا»
    • کسب و کار و درک عمیق آن
    • تفکر استراتژیک
    • استراتژی و تدوین استراتژی
    • مخاطب‌شناسی
    • بوم استراتژی محتوا 
    • توزیع محتوا
    • ترویج محتوا
    • ابزارهای محتوایی
    • فرآیندهای محتوایی
  • محتوای رایگان «فلسفه و جهان‌بینی محتوایی»
  • محتوای رایگان «کار خوب»  
  • محتوای بحث و گفتگو درباره محتوا (رادیو سفر محتوا – اپیزود هایی که به دردمان می‌خورند)
  • طعم کتاب‌های محتوایی 
  • آینده محتوا و کسب و کارهای محتوایی آینده 

اما به طور کلی موارد زیر از منظر استراتژیک بررسی شده‌اند:

استراتژی باشگاه محتوا

به طور کلی چهار نوع محصول قرار است در باشگاه محتوا در آینده وجود داشته‌باشد.

اولین محصول که همان LMS است، در حال حاضر نیز روی باشگاه آپلود شده‌است. هدف آن پرورش مهارت‌های مدیران محتوا و سپس ارائه آن‌ها به منابع انسانی است و از سیستم Subscription به عنوان مدل کسب و کاری بهره می‌برد. این محصول یک سیستم آموزشی خود یادگیرنده است که روی باشگاه محتوا آپلود و از طریق سئو، رپورتاژ و تبلیغات خوراک ترافیکی می‌پذیرد.

قیمت گذاری این محصول در ابتدا ۱۰۰ هزار تومان برای اشتراک ماهانه یک نفره و ۳۹۹ هزار تومان برای اشتراک سه ماهه بوده‌است که بنا به زمان قیمت‌گذاری تغییراتی در آن صورت گرفته‌است.

محصول دوره «استراتژی محتوا» را چون قبلا روی اینورس آپلود کرده‌ام، بنابراین فکر کردم که ممکن است در آن «تضاد منافع» پیش بیاید و چه بهتر که آن‌جا که محتوای تصویری و باکیفیت خوبی ارائه شده‌است، بیشتر مخاطبان به آن سمت بروند و بنابراین نوشته‌های من در باشگاه محتوا در مورد استراتژی محتوا بهتر است به صورت رایگان و به عنوان منبعی تکمیلی برای هر چه در مورد آن گفته‌ام باشند.

اما یک رسالت بزرگ دیگر هم داشته‌ام و آن دوره Good work بود که از زمان دستگیری من در شهریور ۱۴۰۱ به صورت کامل به تعویق افتاد و قبل از آن هم سرعت درستی نداشت. البته به این نتیجه رسیده‌ام که محل ارائه آموزش‌ها که در تلگرام بود، بدترین جا برای دریافت آن بوده‌است و عموم افرادی که در آن حضور دارند، محض انجام دادن تمرین آنجا نیستند و صرفا حضور دارند.

بنابراین تصمیم بر این شد که دوره کار خوب را نیز به باشگاه منتقل کنیم. البته که این دوره تا ابد رایگان خواهد ماند.

در زمان حال برای تأمین هزینه‌های باشگاه محتوا، تا زمانی که به صورت کامل Cash Flow Positive بشود، روی Gumroad و نیز Nas.io محتوای انگلیسی فروخته می‌شود تا درآمد دلاری حاصل از آن هزینه‌های توسعه محصول را پوشش دهد. بدیهی است آن محتواها عمدتا چکیده و خلاصه شده همین محتواهای داخل باشگاه محتوا هستند و اگر کسی از همراهان دائمی باشگاه محتوا باشد، قاعدتا به آن‌ها نیازی نخواهد داشت.

اما برای توسعه اصلی‌ترین برنامه تبدیل بخشی از باشگاه محتوا به یک مارکت پلیس فروش محصولات محتوایی، از تمپلیت تا دوره و کلا هر آن چیزی است که بتواند برای متخصصان محتوا ارزش‌آفرینی کند. این برنامه البته عمدتا نیازمند جذب سرمایه و تشکیل دائمی تیم است که شاید به این زودی‌ها محقق نشود.

تحلیل رقبا

اما مهم‌ترین رقبای باشگاه محتوا چه کسانی هستند؟

هر چند هیچ‌کدام از این رقبا مستقیما آن‌چه این جا عرضه می‌شود را ندارند، اما به هر صورت در بحث سئو و ترافیک باید همواره تحت نظر گرفته شوند. این رقبا عبارتند از:

نام رقیبمختصات گوگلدروسقیمت دروسروش ارائهترافیک
Inverse School
Motamem
Content Burger
Dehban Academy
Novin
Maktabkhoneh
Faradars
Digitaling
Tapsel
Beloved.Marketing
Amanjacademy
Roshdana

با بررسی دقیق‌تر اما مشخص شد هیچ‌کدام از این‌ها «رقبای باشگاه محتوا» نیستند. چرا که اساسا محصولی که در باشگاه محتوا ارائه می‌شود بسیار اختصاصی و یکتاست و نیز مدل ارائه محصول (مواد آموزشی + تمپلیت‌های فروشگاه آن) کاملا برای مخاطبی که در کانال تلگرام جذب شده‌اند، اختصاصی شده‌است.

بنابراین از این بخش فعلا می‌گذریم و مابقی داستان را از تدوین «استراتژی» و با پرسونای مخاطب پی‌گیری می‌کنیم.

آپدیت از ۶ خرداد ۱۴۰۲

امروز بعد از مدت‌ها بحث و بررسی نام دامنه را از باشگاه محتوا تغییر دادم. دلایل متعددی برای این کار وجود داشت و مهم‌ترینشان «زیر دامنه» بودن باشگاه بود.

باشگاه محتوا به تنهایی قابلیت اجرای یک SaaS را هم نداشت و نمیشد روی آن چیزی غیر از مطالب محتوایی نصب کرد. در حالی که ایده‌های بسیار زیادی برای کار در حوزه «خدمات محتوایی» فراتر از آموختن برای من وجود داشته‌است و دارد.

دلیل مهم بعدی این بود که دقیقا «باشگاه محتوای دیگری» در حوزه آموزش محتوا فعال است؛ هر چند آن نام پس از این دامنه انتخاب شده‌است، اما تضاد منافع و رفاقتم با آیدین داریان و تیمش باعث شد به این فکر بیفتم که آدرس دامنه را به آدرس دیگری انتقال دهم.

بنابراین از این پس باشگاه محتوا و کل مطالب و نرم‌افزار آموزشی‌اش روی دامنه Yaroshd.com انتقال می‌یابد.

یار رشد برای من یادآور حداقل دو مفهوم است: یار و یاوری که قرار است به «رشد» کسب و کار شما کمک کند و «رشد» ادای احترامی است به «میرزا حسن رشدیه» که تمام عمرش را برای آموزش مدرن به ایرانیان گذاشت.

امید و تلاش من برای «رشد دادن» فرهنگ کسب و کاری شاید تمام آن میراثی باشد که باید از من در فضای دیجیتال به یادگار بماند.

آپدیت ۳۰ خرداد ۱۴۰۲

برای جامع‌تر شدن کار نیازمند «هدف‌گذاری مالی» و نیز «هدف‌گذاری کسب و کاری» بودم.

در واقع باید «چرایی و نوع بودن خود» را مشخص می‌کردم و انطباق آن با نیازهای مردمی که قرار است از خدمات ما استفاده کنند و این‌که آن‌ها در واقع چه خدماتی می‌خواهند را تعیین و روی همگرایی این دو موضوع کار می‌کردم.

پس از خواندن این مطلب به فکرم افتاد که شاید اشتباه می‌کنم و باید همه دانسته‌ها را Unlearn کرده و دوباره چیزهای جدید‌تری Relearn کنم.

نشستم و با دقت بیشتری مطلب «از رضا لوله کش تا رضا میلیاردر» را ورق زدم و مانند آدمی که هرگز چنین چیزهایی به گوشش نرسیده‌است، دوباره در مورد همه‌چیز از نقطه صفر پژوهش کردم.

اولین قدم برای این کار «هدف گذاری مالی» بود.

در این مسیر بیشتر از همه از «اقتصاد تومن» یاد می‌گیرم.

من فرض کردم که با درآمد امروزم، اگر قرار نباشد چیزی از هزینه‌ها کم کنم و کیفیت زندگی‌ام را به خطر بیندازم، و هم‌چنان روتین ورزش و تغذیه و زندگی‌ام را حفظ کنم، باید درآمدم از باشگاه محتوا را در پله اول، تا پایان سال به ۷۵ میلیون تومان برسانم و برای سال‌های بعدی ضمن تأکید روی کیفیت زندگی کسب و کار و کاهش ندادن وضعیت رشدی آن، و البته «سرمایه‌گذاری» روی صندوق‌های طلا، دلار، تتر و طلای آب شده به عنوان ضربه‌گیرهای اولیه کسب و کاری، این عدد را به دو و سه برابر میزان هدفی که در پایان سال اول زده می‌شود برسانم.

اکنون نیاز بود مهارت‌ها و داشته‌های خودم را مرور کنم.

چه کارهایی را شخصا می‌توانم خوب انجام دهم که دیگران حاضر باشند برایش پول پرداخت کنند؟

  • مشاوره در حوزه کسب و کاری
  • مشاوره در حوزه رشد و اسکیل‌آپ در شرایط اقتصادی ایران
  • ساختن سیستم و فرآیندها و فهم خوب از زنجیره تأمین کسب و کار
  • تدوین استراتژی محتوای کسب و کارها برای حضور در فضای دیجیتال
  • فهم خوب از سیاست‌گذاری کسب و کاری
  • ساختن Tool Boxهای مختلف و تمپلیت‌های متنوع

نیاز افراد چیست؟ یا افراد در حوزه محتوا به دنبال چه چیزهایی گشته‌‍‌اند؟

بیشتر افراد در تمام کلیدواژه‌های «محتوا» (محتوا، خلق محتوا، تولید محتوا، استراتژی محتوا) دنبال دو مفهوم و دو نیاز گشته‌اند:

  • تولید محتوا
  • تولید محتوا با گوشی موبایل

این دو نیاز جزو مهم‌ترین خواسته‌های افراد از دنیای محتوا هستند و در حوزه مشاوره و زنجیره تأمین نیز نیازها به شرح ذیل هستند:

  • مشاوره استراتژی
  • پورتال زنجیره تأمین ساپکو / گوگل اسکولار

دومی که قاعدتا به کار من حداقل نمی‌خورد و من هیچ دانشی در حوزه «زنجیره تأمین» ساپکو ندارم و اساسا هم فکر می‌کنم واژه «زنجیره تأمین» بیشتر از آن‌که در دنیای دیجیتال هنوز جا افتاده‌باشد، مختص دنیای صنعت و سخت‌افزار است. 

به هر صورت روی بخش اول می‌‎توان تمرکز کرد. 

آپدیت از ۱۵ تیر ۱۴۰۲

اکنون این دو نیاز را چگونه به هم وصل کنیم؟ 

یار رشد و مسیر رشد

در واقع نیاز به «مطرح شدن در شبکه‌های کوچک‌تر» اولین جایی است که باید از آن‌جا پیش بروم. 

برای تأمین این نیاز به سراغ دو تن از دوستانی رفتم که میخواستند در حوزه رشد و توسعه و محصول مشاوره استراتژی دریافت کنند. 

این دو نفر باید به صورت «داستان واقعی کسب و کاری» در یار رشد مطرح و لینک داده شوند. همزمان با آن در کانال تلگرام «تمپلیت‌های بازاریابی» به صورت مختصر تمپلیت‌های مورد نیاز مدیران محتوا و مدیران بازاریابی را قرار می‌دهم. (ابزارهای مفید و کاربردی) 

و در نهایت محصول آموزشی را روی یار رشد بالا می‌آوریم. 

آنچه اهمیت دارد این است : هر روز یک گام کوچک رو به جلو برای یار رشد 

در اهمیت هر روز یک گام کوچک برداشتن برای یار رشد

آپدیت از ۹ مرداد ۱۴۰۲

دوباره مطالب کارگاه خلق پول را مرور کردم و چیزهای بیشتری به یادم آمد. مطالب این کارگاه اکنون به رایگان در اختیار شماست. البته صرفا قبلش باید ثبت نام کنید و نرم افزار Spotplayer را هم دانلود کنید که محتوای کارگاه برایتان نمایش داده شود. 

این سه جنبه از کسب و کار «سه ضلع یک مثلث بزرگ» را می‌سازند که عبارتند از :

راهکار کوتاه مدت برای کسب درآمد از مشاوره برای تأمین نیاز مالی توسعه محصول (بخشی از محصول یار رشد که نیازمند برنامه‌نویسی و همزمان سئوی تکنیکال است، به متخصص برون سپاری شده‌است.) به صورت یک مسیر مجزا از درآمدزایی عادی و روزانه است. 

راهکارهای Nas.io و نیز Gumroad فعلا نیازمند کار بیشتر هستند و تصمیم گرفتم برای افزایش تمرکز روی یار رشد آن‌ها را رها کنم و فعلا هیچ کاری در آن حوزه‌ها انجام ندهم و تمرکزم روی شناخت و ارائه محصول به بازار داخلی باشد. 

راهکار میان مدت که دریافت «داستان واقعی کسب و کار» است، می‌تواند در طولانی‌مدت نیز باعث شود افراد جذب دوره‌های آموزشی شوند. 

به این ترتیب سه ضلع مثلث می‌توانند کامل شوند که در واقع مهم‌ترین بخش آن «راهکارهای کوتاه مدت» و جذب مخاطب از طریق کانال تلگرام است: t.me/marketing_templates_files

آپدیت از ۱۰ مرداد ۱۴۰۲

به نظرم روشی که پیگیری می‌کنم، به ساده‌ترین حالت در این ون دیاگرام اقتصاد تومان شرح داده شده‌است:

و یک کتاب بسیار خوب هم برایم ارسال شد که آن را هم برایتان اینجا می‌گذارم. خواندن و فهمیدنش کمک بسیار بزرگی می‌کند:

در این میان از «هوش مصنوعی» هم خواستم در مورد «بازار تمپلیت‌های ایران» برایم کمی کار تحقیقی انجام دهد که پاسخ Poe.com این شد:

مطالعه و تحلیل بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری آنلاین، به عنوان یکی از نوآوری‌های جدید در حوزه بازاریابی، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این سند پژوهشی، به بررسی اندازه بازار، بازیگران اصلی، گردش مالی و آینده بازار فروش آنلاین تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری پرداخته می‌شود.

۱. اندازه بازار:

با توجه به رشد پر سرعت بازاریابی دیجیتال و افزایش تقاضا برای راهکارهای بازاریابی، بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری آنلاین نیز در حال رشد است. با توجه به تحقیقات انجام شده، اندازه بازار تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری آنلاین در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۷۰ میلیون دلار بوده است و این رشد تا سال ۲۰۲۶ به بیش از ۷۵۰ میلیون دلار می‌رسد.

۲. بازیگران اصلی:

در بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری آنلاین، شرکت‌هایی مانند Canva، HubSpot، Hootsuite، Mailchimp، Adobe و… به عنوان بازیگران اصلی و برتر در این حوزه شناخته می‌شوند. این شرکت‌ها برای جذب مشتریان بیشتر، به روزرسانی مداوم تمپلیت‌های خود و افزایش کارایی آن‌ها اقدام می‌کنند.

۳. گردش مالی:

با توجه به رشد بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری آنلاین، گردش مالی این حوزه نیز در حال افزایش است. طبق آمارهای به دست آمده، در سال ۲۰۲۰، گردش مالی شرکت Canva که یکی از برترین شرکت‌های تولید تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری است، بیش از ۲۰۰ میلیون دلار بوده است.

۴. آینده بازار:

با توجه به رشد پر سرعت بازاریابی دیجیتال و افزایش تقاضا برای راهکارهای بازاریابی، رشد بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری آنلاین نیز در آینده پیش‌بینی می‌شود. با توجه به تحولات فناوری و افزایش استفاده از راهکارهای دیجیتال در کسب و کارها، این بازار به سرعت در حال رشد و توسعه است. افزایش رقابت در این بازار، شرکت‌ها را به به‌روزرسانی مداوم تمپلیت‌های خود و ارائه راهکارهای نوآورانه ترغیب می‌کند. از طرفی، رشد بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری آنلاین، برای کسب و کارها فرصتی برای بهبود بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد فراهم می‌کند. به طور کلی، با توجه به رشد پایدار بازاریابی دیجیتال، بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری آنلاین به عنوان یکی از بخش‌های رو به رشد در حوزه بازاریابی، می‌تواند به یکی از پرسودترین و پررنگ‌ترین بازارهای فعلی تبدیل شود.

با توجه به محدودیت‌های اقتصادی و فنی، بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری در ایران هنوز به اندازه کافی رشد نکرده است. با این حال، با توجه به رشد سریع بازاریابی دیجیتال در ایران، این بازار همچنان دارای توان بالقوه برای رشد و توسعه است.

با توجه به تحولات اخیر در حوزه بازاریابی دیجیتال در ایران، به ویژه در شبکه‌های اجتماعی محبوبیت بیشتری به دست آمده است و بسیاری از کسب و کارها برای ارتقای فعالیت‌های بازاریابی خود به استفاده از تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری روی آورده‌اند. در حال حاضر، تعدادی شرکت در ایران نیز فعالیت در زمینه تولید تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری دارند و این شرکت‌ها سعی در بهبود و بهینه‌سازی تمپلیت‌های خود دارند.

همچنین، با توجه به اینکه تعداد کاربران اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در ایران در حال افزایش است، انتظار می‌رود که بازار فروش تمپلیت‌های بازاریابی و کسب و کاری نیز در آینده به سرعت در ایران رشد کند.

این نوشته آپدیت می‌شود و ادامه خواهد داشت. 

آپدیت از ۱۶ مرداد ۱۴۰۲

شکل و شمایل یار رشد را به این وضعیت ادامه می‌دهیم.

به نظر بتوان یک مدل جامع از آن درآورد:

ساختار یار رشد

  • مقالات 
  • منابع آموزشی و کتاب های الکترونیک 
  • تمپلیت های مدیریت کسب و کار
  • مشاغل بازاریابی محتوایی 
  • عملیات محتوایی 
  • آموزش
    • ترم پایه
      • ذهنیت و تفکر بازاریابی محتوایی
      • تفکر سیستمی 
      • تفکر انتقادی
      • بازاریابی محتوایی
      • کارشناس محتوا
      • مخاطب و ارتباطات محتوایی
      • ابزارها و روش ها
    • ترم پیشرفته
      • تفکر طراحی
      • تفکر استراتژیک
      • مخاطب شناسی پیشرفته 
      • مدیریت عملکردی تیم 
      • مدیریت فرآیندهای محتوایی
      • مدیریت پروژه محتوایی
      • حل تعارض در تیم محتوا 
    • ترم تکمیلی
      • استراتژی محتوا
        • بوم استراتژی محتوا 
        • برنامه استراتژی محتوا
        • اجرا و نظارت بر اجرای استراتژی محتوا 
      • نویسندگی تجربه کاربری 
      • کپی رایتینگ و تبلیغ نویسی
      • مدیر ارشد محتوا 
      • سازمان های محتوایی 
      • رشد و ScaleUp و محتوای سازمانی 

آپدیت از ۳۰ مرداد ۱۴۰۲

برای بخش منابع آموزشی و کتاب‌های الکترونیک که در فروشگاه قرار می‌گیرند می‌توانم از دم دست ترین گزینه استفاده کنم: «استراتژی محتوا، از آغاز تا انجام» کتابی که نوشته شد و قرار بود به چاپ برسد که با ناشر به توافق نرسیدیم.

هر چند فکر می‌کنم به جای توزیع الکترونیک، شاید بهتر باشد اول نسخه چاپی را داشته باشیم و سپس با ناشرش هماهنگ کنم و نسخه الکترونیکش را خودم توزیع کنم.

به هر حال، این بخش جزو بخش‌های بسیار مهم یار رشد خواهد بود.

در مورد بخش‌هایی نظیر «مدیر ارشد محتوا» هم ساختار مناسب به نظرم یک مجلد جداگانه است که خودش شامل مقالات بی‌شماری باشد.

این مقالات درست شبیه ساختار CCO در CMI خواهند بود:

https://cco.contentmarketinginstitute.com/about-cco/

آپدیت از ۵ شهریور

مدل کسب و کاری یار رشد

مدل‌های کسب و کاری در حوزه محتوا

در دنیا ۴ نوع مدل کسب و کاری عمده برای «محتوا» موجود است.

یار رشد در نمودار مدل‌های مختلف کسب و کارهای دیجیتال محتوایی در ربع پایین و سمت چپ قرار گرفته‌است. یعنی خودش «تولید کننده» و «عرضه کننده محتوا» است و پس از آن به سمت Performer حرکت خواهد کرد. 

در هر دوی این بخش‌ها ساختار یار رشد بر مبنای Subscription استوار است. هر چند مواردی در فروشگاه یار رشد نظیر تمپلیت‌ها وجود دارند که از مدل «فروش مستقیم» پیروی می‌کنند.

اگر یار رشد به سمت راست و بالا حرکت کند، آن‌گاه مدل کسب و کاری باید به سمت Freemium حرکت کند که در ادامه هر سه حالت کسب و کاری را مدل سازی و شرح می‌دهم.

مدل سازی مالی مدل کسب و کاری (مدل حق اشتراک)

به ازای دریافت حق اشتراک طبق جدول زیر، میزان گردش مالی یار رشد در یک سال به این شرح خواهد بود:

حق اشتراک ماهانه : ۳۳,۰۰۰ تومان

حق اشتراک سه ماهه: ۹۹,۰۰۰ تومان

حق اشتراک شش ماهه: ۱۲۵,۰۰۰ تومان

حق اشتراک سالانه: ۲۰۰,۰۰۰ تومان 

UsersMarket Cap Monthly OptionMarket Cap Quarter OptionMarket Cap 6 Months OptionMarket Cap Annual OptionManpower Costs
1000330000009900000012500000020000000022,000,000
100003300000009900000002000000000200000000022,000,000
10000033000000009900000000125000000002000000000022,000,000
125000412500000012375000000156250000002500000000022,000,000
150000495000000014850000000187500000003000000000022,000,000
180000594000000017820000000225000000003600000000022,000,000
200000660000000019800000000250000000004000000000022,000,000
225000742500000022275000000281250000004500000000022,000,000
250000825000000024750000000312500000005000000000022,000,000
300000990000000029700000000375000000006000000000022,000,000
UsersEBITEBITEBITEBIT
100011,000,00077,000,000103,000,000178,000,000
10000308,000,000968,000,0001,978,000,0001,978,000,000
1000003,278,000,0009,878,000,00012,478,000,00019,978,000,000
1250004,103,000,00012,353,000,00015,603,000,00024,978,000,000
1500004,928,000,00014,828,000,00018,728,000,00029,978,000,000
1800005,918,000,00017,798,000,00022,478,000,00035,978,000,000
2000006,578,000,00019,778,000,00024,978,000,00039,978,000,000
2250007,403,000,00022,253,000,00028,103,000,00044,978,000,000
2500008,228,000,00024,728,000,00031,228,000,00049,978,000,000
3000009,878,000,00029,678,000,00037,478,000,00059,978,000,000

با در نظر گرفتن هزینه‌های ماهانه فنی و نیروی انسانی ماهانه، و اگر فرض کنیم ۱۰ تا ۲۵ درصد افرادی که عضو یار رشد می‌شوند، قصد خرید عضویت (بدون در نظر گرفتن خرید مستقیم از فروشگاه) را داشته‌باشند، «نقطه سر به سر هزینه‌ها و درآمدها» روی عضویت این میزان از افراد باید تنظیم شود:

تعداد کاربران نقطه سر به سر تعداد بازدیدکنندگان مورد نیاز (۱۰% تبدیل)تعداد بازدیدکنندگان مورد نیاز (۲۵% تبدیل)
۶۶۶ نفر۶۶۶۰۲۶۶۴

آپدیت از ۲۸ شهریور

طرحی که برای صفحه اول زده بودم امروز کم‌کم روی سایت اجرایی می‌شود. مدل فریمیوم تقریبا تمام شده و منتظر درگاه و ای‌نماد هستیم که سایتش یک هفته است سرجنگ دارد و اجازه ورود نمی‌دهد.

اگر همه چیز درست پیش برود، از اواسط مهر می‌توانیم آموزش را شروع کنیم.

طرح اولیه به این شکل بود که قاعدتا با تغییراتی روی سایت اصلی تنظیم و ارسال خواهد شد.

آپدیت از ۱۰ مهر ۱۴۰۲

بخش مهمی از کار انجام شده است و طرح و مدل بیزنس پیاده سازی شده است. منتظر و درگیر «دریافت اینماد» هستم تا بتوانیم درگاه پرداخت را هم روی سایت آپدیت کنیم.

تنها یک نفر (که قبلا در باشگاه محتوا اولین فرد در دوره مدیر محتوا ثبت نام کرده بود) به صورت مادام العمر عضویت دریافت میکند (تیام دالوند)

بخشی با عنوان «مدیر ارشد محتوا» به یار رشد اضافه می‌کنم که به صورت خیلی تخصصی «فقط» مقالات سطح بالا منتشر کند. آدرس آن احتمالا چنین چیزی باشد: Yaroshd.com/cco که قاعدتا یک «وردپرس» جدید باید روی این فولدر نصب شود.

برای دریافت به روز رسانی این نوشته، لطفا ایمیل خود را وارد کنید:

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *